Hoe maakt u van uw gebouw een slim gebouw?

Wij werken samen met een aantal partners die u inzicht kunnen geven in hoe slim uw gebouw is. En u daarna verder kunnen helpen bij het verbeteren van uw gebouw.

Digitale bereikbaarheid van gebouwen
Hoe is de digitale bereikbaarheid van uw gebouw? En hoe optimaliseert u dit zodat uw huurders blijven kiezen voor uw gebouw(en). Wij werken samen met WiredScore, die een keurmerk uitbrengt voor gebouwen. Het keurmerk geeft inzicht in de kwaliteit van de internet en mobiele verbindingsmogelijkheden in een gebouw. WiredScore geeft vastgoedeigenaren en huurders een goed beeld van de gebruiksvriendelijkheid van een pand, aangezien goede connectiviteit onmisbaar is om te kunnen werken in kantoren, bedrijfspanden en woningen.

WiredScore introduceerde in 2013 als eerste ter wereld dit keurmerk in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk als oplossing voor de blinde vlek in de vastgoedmarkt voor de kwaliteit van de netwerkmogelijkheden. Voor het opvragen van het keurmerk kunt u contact opnemen met uw relatiemanager. WiredScore geeft duidelijkheid over onder andere de snelheid van de internetverbindingen in het gebouw, de veiligheid van dit netwerk, het mobiele bereik en back-upmogelijkheden in geval van een probleem met de bereikbaarheid. Het keurmerk beoordeelt ook mogelijkheden voor de toepassing van Internet of Things (IoT) en 5G-netwerken.

Het keurmerk biedt commerciële vastgoedbeleggers de mogelijkheid om een voorsprong te nemen in de huidige verhuurdersmarkt. Vastgoedeigenaren kunnen hun gebouw aantrekkelijk maken en houden voor de toekomst door de huurder te laten zien dat ze klaar zijn voor nieuwe technologieën. Naast verduurzaming is innovatie in slimme gebouwen (smart buildings) een belangrijke stap die bepalend is voor de concurrentiepositie van een pand. 

ING is daarnaast een onderzoek gestart met de Universiteit van Maastricht om wetenschappelijk te onderzoeken wat de invloed van goede connectiviteit is op de waarde en courantheid van een pand en of huurders hierdoor langer in een pand blijven. In de VS en Engeland is al gebleken dat de huuropbrengsten van gebouwen met het keurmerk zijn gestegen met 5%.