De ING Energierobot en Rapportagemodule Informatieplicht

Van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt ongeveer 50% door gebouwen verspild.

Doordat 70% van de klimaatinstallaties onjuist is afgesteld, staat bijvoorbeeld in gebouwen in de zomer de verwarming aan, of worden ze gekoeld of verlicht terwijl er niemand meer in het pand is. Verduurzaamde gebouwen met energielabel A kunnen hierdoor toch het verbruik van een G-label hebben. Daarom introduceert ING de Energierobot. Deze kunt u tevens inzetten als rapportagetool voor de Informatieplicht (Wet milieubeheer).

ING Energierobot detecteert automatisch verspilling in gebouwen 
De energierobot maakt gebruik van algoritmes en de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen en vergelijkt volledig geautomatiseerd die gegevens de hele dag en nacht door met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Hiermee wordt tot 15% aan energiebesparingsmogelijkheden geïdentificeerd, dat is de helft van het totaal van de duurzaam opgewekte energie in Nederland.

Hoewel het opsporen en voorkomen van energieverspilling in gebouwen veruit de goedkoopste maatregel is om CO2-uitstoot te reduceren, heeft dit onderwerp vaak geen prioriteit, mede omdat de verspilling ook niet goed zichtbaar is.

Onnodige CO2-uitstoot vermijden 
Beheerders, installateurs, energiebedrijven en gebruikers weten hierdoor snel en goedkoop hoe ze het energiemanagement in hun gebouwen kunnen verbeteren. Daardoor is er minder energie en onderhoud nodig, verouderen installaties minder snel en wordt onnodige CO2-uitstoot vermeden. Daarnaast valt met de Energierobot ook te voldoen aan de sinds 1 januari voor veel gebouwen geldende wettelijke verplichting om een energiemonitoringsysteem te hebben.

De ING Energierobot, ook te gebruiken als rapportagetool Wet milieubeheer
Per 1 juli 2019 treedt de nieuwe Informatieplicht in werking waarbij voor alle gebouwen groter dan ca. 500 m2 aangegeven moet worden welke energiebesparende maatregelen zijn toegepast. Uitgangspunt is de Erkende Maatregelenlijst die verplichte maatregelen bevat die in alle gebouwen toegepast moeten worden. ING Real Estate Finance komt met een nieuwe software module die klanten helpt om snel aan deze verplichting te kunnen voldoen. 

ING REF financiert meer dan 17 miljoen vierkante meter onroerend goed in Nederland. De nieuwe rapportage module vult voor klanten zoveel mogelijk informatie automatisch in en beperkt de keuzes voor de klant zoveel mogelijk. Dit resulteert er in dat klanten met een beperkte inspanning de rapportage kunnen maken die nodig is voor de Informatieplicht.